PROGRAM STAŻU OPIS
PROPONOWANEGO PROGRAMU STAŻU ZA
GRANICĄ Organizacja
przyjmująca (nazwa, adres): DEULA HILDESHEIM GMBH Lerchenkamp
42-48, 31137 Hildesheim Planowana data rozpoczęcia i zakończenia stażu: od 03.06.2013 do 14.06.2013 r. Temat: Odnawialne źródła energii szansą na
pozyskanie dodatkowego źródła dochodu
dla gospodarstw wiejskich. |
||||
|
Termin |
godziny |
|
|
|
Niedziela 02.06 |
900 |
Przyjazd Zakwaterowanie |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
1330- 1730 |
Poznanie bazy
socjalnej, pobytowej Analiza szczegółowego
harmonogramu działań w ramach stażu oraz osób współpracujących przy ich
realizacji. Przedstawienie ośrodka,
w którym będzie odbywał się staż. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja |
|
|
|
Poniedziałek 03.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Uczniowie wykonują
prace rotacyjnie. Gr.1 Przygotowanie
maszyn najnowszej generacji do zbioru masy zielonej. - Rozkonserwowanie
części kombajnu zabezpieczonych smarem antykorozyjnym, - Sprawdzenie stanu
technicznego kombajnu, Gr.2 Przygotowanie maszyn najnowszej generacji do
zbioru masy zielonej. -Smarowanie łożysk
sieczkarni. -Wstępna regulacja
sieczkarni. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Uczniowie wykonują
prace rotacyjnie. Gr.1 Przygotowanie
maszyn najnowszej generacji do zbioru masy zielonej. - Smarowanie łożysk
kombajnu, - Wstępna regulacja
kombajnu. Gr.2 Przygotowanie maszyn najnowszej generacji do
zbioru masy zielonej. -Rozkonserwowanie
części sieczkarni zabezpieczonych smarem antykorozyjnym. -Sprawdzenie stanu technicznego
części roboczych zespołu tnącego, przenośników sieczkarni. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja |
|
|
|
Wtorek 04.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Uczniowie wykonują prace
rotacyjnie. Gr.2 Przygotowanie
maszyn najnowszej generacji do zbioru masy zielonej. - Rozkonserwowanie
części kombajnu zabezpieczonych smarem antykorozyjnym, - Sprawdzenie stanu
technicznego kombajnu, Gr.1 Przygotowanie
maszyn najnowszej generacji do zbioru masy zielonej. -Smarowanie łożysk
sieczkarni. -Wstępna regulacja
sieczkarni. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Uczniowie wykonują
prace rotacyjnie. Gr.2 Przygotowanie
maszyn najnowszej generacji do zbioru masy zielonej. - Smarowanie łożysk
kombajnu, - Wstępna regulacja
kombajnu. Gr.1 Przygotowanie maszyn najnowszej generacji do
zbioru masy zielonej. -Rozkonserwowanie
części sieczkarni zabezpieczonych smarem antykorozyjnym. -Sprawdzenie stanu
technicznego części roboczych zespołu tnącego, przenośników sieczkarni. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja |
|
|
|
Środa 05.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Gr.1 i Gr. 2
Przygotowanie maszyn (ciągnik, przyczepy, maszyny do ugniatania i formowania
pryzmy) do zbioru masy zielonej. (Sprawdzenie stanu technicznego, smarowanie,
ustawianie). |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330-1730 |
Gr.1 i Gr. 2
Przygotowanie maszyn (ciągnik, przyczepy, maszyny do ugniatania i formowania
pryzmy) do zbioru masy zielonej. (Sprawdzenie stanu technicznego, smarowanie,
ustawianie). |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja |
|
|
|
Czwartek 06.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Gr.1 Przygotowanie silosu do składowania masy
zielonej. Gr.2 Przygotowanie silosu do składowania masy
zielonej. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330-1730 |
Gr.1 Przygotowanie silosu do składowania masy
zielonej. Gr.2 Przygotowanie silosu do składowania masy
zielonej. |
|
|
|
Piątek 07.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Gr.1 Ocena jakości masy zielonej
jako surowca. (poznanie regulaminu laboratorium chemicznego oraz z zasad bhp.
Ocena cech jakościowych t. j. wygląd zewnętrzny, barwa, zapach smak,
świeżość; określenie zawartości
zanieczyszczeń organicznych). Analiza fizykochemiczna masy zielonej.
Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji, zawartości cukru, związków
białkowych i soli mineralnych. Gr.2 Ocena jakości masy zielonej jako surowca.
(zapoznanie z regulaminem laboratorium chemicznego oraz z zasadami bhp. Ocena
cech jakościowych t. j. wygląd zewnętrzny, barwa, zapach smak, świeżość; określenie zawartości zanieczyszczeń
organicznych). Analiza
fizykochemiczna masy zielonej. Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji,
zawartości cukru, związków białkowych i soli mineralnych. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Gr.1 Ocena jakości masy zielonej jako surowca.
(zapoznanie z regulaminem laboratorium chemicznego oraz z zasadami bhp. Ocena
cech jakościowych t. j. wygląd zewnętrzny, barwa, zapach smak, świeżość; określenie zawartości zanieczyszczeń
organicznych). Analiza
fizykochemiczna masy zielonej. Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji,
zawartości cukru, związków białkowych i soli mineralnych. Gr.2 Ocena jakości masy zielonej
jako surowca. (zapoznanie z regulaminem laboratorium chemicznego oraz z
zasadami bhp. Ocena cech jakościowych t. j. wygląd zewnętrzny, barwa, zapach
smak, świeżość; określenie zawartości zanieczyszczeń organicznych). Analiza fizykochemiczna masy zielonej.
Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji, zawartości cukru, związków
białkowych i soli mineralnych. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja – spotkanie
integracyjne. |
|
|
|
Sobota 08.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Zwiedzanie obiektów
historycznych i regionu Hannoweru |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Zwiedzanie obiektów
historycznych i regionu - Hanoweru |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja Restauracja
BOMBASTIK |
|
|
|
Niedziela 09.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Zwiedzanie obiektów
historycznych i regionu - Hildesheim. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Zwiedzanie obiektów
historycznych i regionu - Hildesheim. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja Restauracja
BOMBASTIK |
|
|
|
Poniedziałek 10.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Określanie właściwości
biogazu otrzymywanego z buraków i kukurydzy. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Przegląd najnowszych
konstrukcji agregatów maszynowych stosowanych do produkcji biomasy i biogazu. Analiza schematów
konstrukcyjnych maszyn stosowanych do produkcji biomasy i biogazu. ( gazyfikatora, zapłonowy silnik przemysłowy, głowice
generatorowe i elektroniczny regulator) |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja |
|
|
|
Wtorek 11.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Wykonywanie przeglądu
agregatorów. Uczniowie wykonują
pracę w grupach. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Wykonywanie przeglądu
agregatorów. Uczniowie wykonują
pracę w grupach. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja. |
|
|
|
Środa 12.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Wykonywanie regulacji
agregatorów. Uczniowie wykonują
prace w grupach. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Wykonywanie regulacji
agregatorów. Uczniowie wykonują
prace w grupach. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja |
|
|
|
Czwartek 13.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Ekologiczne
wykorzystanie odpadów poprodukcyjnych z biomasy. Czynności:
Badanie właściwości organoleptycznych i fizykochemicznych odpadów
poprodukcyjnych. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Ekologiczne
wykorzystanie odpadów poprodukcyjnych z biomasy. Czynności:
Badanie właściwości organoleptycznych i fizykochemicznych odpadów
poprodukcyjnych. |
|
|
|
1730-1800 |
Kolacja |
|
|
|
Piątek 14.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 1230 |
Kalkulacja opłacalności
uprawy masy zielonej na biomasę. |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1330- 1730 |
Porównanie opłacalności
uprawy masy zielonej na biomasę i na paszę. Opłacalność biogazowi. |
|
|
|
1730-1800 |
Pożegnalna kolacja. Ankieta podsumowująca
staż. |
|
|
|
Sobota 15.06 |
730-800 |
Śniadanie |
|
|
830- 11 1100 |
Pakowanie i
wykwaterowanie. Pożegnanie grupy |
|
|
|
1230-1330 |
Obiad |
|
|
|
1630 |
Pożegnanie grupy.
Wyjazd do Polski. |
|
|